current
KATA SOÓS
EVENTS, EXHIBITIONS

Meghívó FELÜLETI KEZELÉS
Önálló kiállítás az A38 Hajó kiállítótermében
2016. 11. 30. - 2016. 12. 06.
Rendező: K. Petrys Ház
Budapest, Petőfi híd budai hídfő
Megnyitó: 2016. 11. 29. 20 óra.
A kiállítást Unoka Zsolt pszichiáter nyitja meg.
A megnyitón Komjáti Áron és Soós Márton zenélnek.

A kiállított művek
Képek a megnyitóról
Közös kórtermünk (drMáriás)
Unoka Zsolt megnyitó beszéde

Jelenetek egy kórházból
Soós Kata a kiüresedett, magára hagyott – elsősorban - közösségi terek rendíthetetlen ábrázolója. Soós kiállításának címe „Felületi kezelés”. Az alkotó ezúttal a kórházi környezetet, a betegségek koncentrált színterét járja körül. Látszólag a tárgyak felületére koncentrál, de a befogadót a többrétű jelentésrétegek felfejtésére készteti. A kórház, az ellentétes céllal létrehozott - nem a megtartás, hanem az elveszejtés a szándéka - börtönhöz hasonlóan a hatalomgyakorlás és a kiszolgáltatottság szimbolikus tere. Az atyáskodó, gyámkodó légkör, a szigorú egészségügyi rendszabályok, a pénztelenség kevés alkotói szabadságot biztosítanak a kórházi lakberendezőknek. Milyen környezet nyugtathatja meg leginkább a zaklatott testi- és lelkiállaptú betegeket? Számtalan tudományos kutatás állítja, hogy a természetet megidéző miliő, a kék vagy zöld színek Xanaxként hatnak a szenvedőkre. Az ápoltakank még a fájdalomküszöbük is jelentősen megnő, ha egy nyugalmas tájképre függeszthetik két beöntés között a tekintetüket. A fehér plasztik székeken és törpepálma dzsungelekben nyúlik az idő. Évtizedek óta ugyanúgy és ugyanitt. Ismétlődnek a mozdulatok, kimerevedik a makro-, és ismétlődik a mikroidő. Kata festményén a nővér csak egy pillanattal ezelőtt indult el bekötni az infúziót. Ma az utolsót. Az ételautomata előtt két perc múlva tétován megáll majd valaki. Müzli vagy sportszelet? Inkább csak ásványvíz, azt biztosan szabad – suhan át a gondolat. Máma már nem hasad tovább.

Bódis Enikő, kulturális antropológus

Legtöbb THE MOST
The FKSE's 2014 Traditional Annual Exhibition
2014. október 01 - 2014. október 19.
Chapel, 1077 Budapest, Király utca 39.

White clothes, neat girl

Clothes upon clothes. Washing machines upon washing machines. They will show up in the same space this time. I will exhibit paintings of washing machines, dryers, baskets and bottons converted into digital prints. Displaying art work in the shop is a kind of intervention that creats a space where clothes can appear in their natural enviroment. The original oil paintings about laundries and washing machines have been simplifed by reducing all the colores to only eight or nine in each reproduction. The mass produced machines are thus „recycled” into semi-individualized objects.

Mosókonyha, A38, 2014 LAUNDRY
Solo exhibition, A38 ship
Budapest, Petőfi híd budai hídfő
2014. május 6-tól 19-ig
Opening: MOSÓKONYHA  (Szilvia Artner, Sisso)
Blog:  A MEGTISZTULÁS TERE  (drMáriás)
Diary:  HAGYNI A DAGADT RUHÁT MAGÁRA  (Judit Horváth)
Topic:  HÁZTARTÁSI MASINÉRIA  (Paula Marsó)
Portrait:  SOÓS KATA - képzőművész  (József Martinkó)
Film:  SOÓS KATA - MOSÓKONYHA
Music  JÓNÁS VERA

Soós Kata különös személyiség: szinte mindig mosolygós, vidám, azonban ez a felszínen szinte állandónak tűnő vidámság mögött egy nagyon is konzekvens, tudatos, s igazából nem mindig felhőtlenül vidám alkat rajzolódik ki, aki nagyon is tisztában van azzal, hogy hol vannak a határok, mik a kényszerek, s merre lelhetők fel az esetleges menekülési útvonalak...

...Soós Kata a mai élet mára minden szintjén a racionalitás és a fogyasztói társadalom közhelyeiben tocsogó, a végletekig leegyszerűsített és lebutított kényszerű élettere keretein belül keresi, találja meg és mutatja fel a szakralitás általa újra-felfedezett, újra-bemutatott, újra-beállított, művészete által is kiirthatatlannak bizonyuló tereit, alkalmait, helyszíneit és hangulatait. S teszi ezt olyan tematikai visszafogottsággal, látszólagos egyszerűséggel, az ismétlés által való ráerősítéssel és mondanivalója látszólagos hétköznapiságával, hogy a néző kénytelen úgy magába fogadni azt, hogy annak a mögöttes tartalma is felsikoltson és feldübörögjön.   (drMáriás)

derko.pécsi.2014 derko.pécsi.2014
Derkovits Gyula képzőművészeti és Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjasok kiállítása
derko.pécsi.2014 blog
2014. március 30 - 2014. április 26.
Budapest, Műcsarnok

Tavaly is volt, idén is lesz!... A Derkovits Gyuláról elnevezett alkotói ösztöndíj több mint fél évszázada a fiatal képzőművész generációk meghatározó állami támogatása. A pályaművek begyűjtésének, valamint a pályázatokról döntő kuratóriumi ülés helyszíne, a beszámoló kiállítások megvalósítója hagyományosan a Műcsarnok. Az elmúlt években megváltozott az ösztöndíjasok munkáit bemutató kiállítás jellege: a korábbi beszámoló kiállítások helyett az adott év ösztöndíjasainak tevékenységét reprezentáló tárlat nyújt betekintést a 26 fiatal művész munkásságába. 2014-ben a tárlat a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjasok beszámoló kiállításával bővült, melyen a második és harmadik évfolyam ösztöndíjasai, összesen 9 alkotó mutatja be munkáit. Az esemény a hazai művészeti élet meghatározó kortárs művészeti kiállítóhelyén lehetővé teszi az ösztöndíjasok alkotói munkásságának teljesebb bemutatását, és hozzájárul a fiatal alkotókat foglalkoztató szakmai kérdések széles körű megismertetéséhez. Az ösztöndíjasok kiállítását kísérő programok sorában többek között a MANK által bonyolított más művészeti pályázatok (pl. Kállai Ernő-, Fischer Annie-, Kodály Zoltán-, Móricz Zsigmond-, Örkény István-ösztöndíj) ösztöndíjasai, ill. azok munkái/alkotásai is megjelennek.

Utazó ládák DERKOVITS - NOW
Képzőművészeti ösztöndíjasok kiállítása
2013. április 06 - 2013. május 12.
Budapest, Kunsthalle

A Derkovits Gyuláról elnevezett alkotói ösztöndíj immár több mint fél évszázada a fiatal művészgenerációk legfontosabb, a független alkotómunkát lehetővé tevő támogatása. Az ösztöndíj célja, hogy segítse a tehetséges alkotóművészek pályakezdését és művészi fejlődését, valamint kedvező feltételeket teremtsen a formanyelvében és tartalmában korszerű, színvonalas művek létrehozásához. Az elmúlt évben a megvalósító kulturális intézményeket érintő szervezeti és intézményi változások miatt nem lehetett pályázni, majd idén új intézményi keretben, megváltozott szakmai-megvalósítói rendszerben (MANK), megújult formában hirdették meg az ösztöndíjat, melyre 166-an pályáztak. Az Olof Palme Házban megtartott kuratóriumi ülésen választották ki azt a 26 ösztöndíjban részesítettet, akiknek 2013. április 6. és május 12. között szervez kiállítást a Műcsarnok. A DERKOVITS – MOST tárlat a hagyományokkal szakítva nem egy beszámoló kiállítás, hanem az ösztöndíjasok alkotói munkásságának teljesebb bemutatása, lehetőséget teremtve ez által a fiatal alkotókat foglalkoztató szakmai kérdések megismertetésére is. A szokásosnál jóval reprezentatívabb, tágabb horizontú kiállításon az ösztöndíjasok alkotásai mellett dokumentatív jellegű anyagok is megjelennek, emellett a látogatók és leendő pályázók betekintést nyerhetnek az ösztöndíj elbírálásának folyamatába, valamint részletesebben megismerhetik az állami támogatási rendszer működését. A kiállítás folyamán arra is lehetőség lesz, hogy fiatal művészek, leendő pályázók konzultáljanak a kuratórium tagjaival, s bemutassák portfóliójukat. A kiállítás számos kísérőprogramjában szerepelni fognak többek között a MANK által bonyolított más művészeti pályázatok (zenei, előadóművészeti, műkritikus, irodalmi) ösztöndíjasai, illetve azok munkái is.

Menza-meghívó MENZA / CANTEEN
Group exhibition
Curator: Kata Soós

Megnyitó: 2013 Október 8. (kedd) 18:00
Megtekinthető: 2013. október 9-12-ig.

Labor, Budapest, V. kerület, Képíró utca 6.

A kiállítás az uniformizálódás jelensége kapcsán felmerülő feszültségek mentén jött létre. Magyarországon élő bevándorlók, hosszabb-rövidebb ideig külföldön élő képzőművészek saját személyes tapasztalataikat vonják be a közös és egyéni alkotási folyamatba. Amerikai művész, iráni informatikus és társadalomkutató, kínai festő, magyar művész, kommunikáció kutató és webdesigner együttesen alakították a folyamat dokumentumait is megmutató anyagot. Látható például installáció a határátkelés mozzanatáról és iráni turista fotók Budapestről: integráció és asszimiláció, traumák és örömök sűrűsödnek öt napra egyetlen térbe.
Kiállító művészek: Babak Arzani, Behooz Torki, Kéri Rita, Nannette Vinson, Ahmad Moradi, Németh Marcell, Szemző Zsófia, Xiaowei Bai, Soós Kata

Rejtett víziók HIDDEN VISIONS
A Magyar Képzőművészeti Egyetem Képzőművészet-elmélet Tanszékének diploma-kiállítása
2013. május 31 - 2013. június 22.
CSEPEL INDUSTRY

A Rejtett víziók című kiállítás a magyarországi progresszív kultúra lehetőségeit kutatva arra a kérdésre keresi a választ, hogy az elmúlt évek egymást követő, és egymást erősítő gazdasági, társadalmi és kulturális krízisei után miképpen alakíthatjuk ki és építhetjük újjá saját környezetünket. Milyen víziók inspirálhatnak kulturális és világnézeti értelemben a változások elgondolására?

Rejtett víziók Recalculated (Private View)
Képzőművészeti ösztöndíjasok kiállítása
2013.április 24 - 2013. április 27.
Triangle Space, London

The title of the exhibition derives from satellite navigation systems, where it refers to recalculating a route following user deviation from expectation. Here, the term is viewed more generally as referring to navigation in an ever changing social, economic and ecological world, inscribed with traces of history and communal trauma. To navigate such conditions invites investigation of the relationship between collective and individual memory. Whilst the works presented at the Triangle Space show fundamentally different artistic approaches they all connect with the invisible layers of historical and traumatic events. Two one-day events will accompany the exhibition, the first on the Thursday 25th April, entitled Contextualising Recalculating and the second on Friday 26th April entitled Budapest-London: Exchanging artistic research. This event is a collaboration between CCW Graduate School and the Hungarian University of Fine Arts, Doctoral School.

Jutalomfalat TRADITION RECONSTRUCTED
Derkovits ösztöndíjasok kiállítása
2012 április 5 - 2012 április 22.
Budapest, Ernst Múzeum

A Derkovits Gyuláról elnevezett alkotói ösztöndíj immár több mint fél évszázada – az egykori ideológiai teher ellenére – a fiatal művészgenerációk legfontosabb, a független alkotómunkát lehetővé tevő támogatása. A közel harminc kiállító stilárisan és műfajilag is sokszínű vizuális élményt nyújt a tárlat látogatóinak, átfogó képet adva a 35 év alatti alkotókat foglalkoztató művészeti kérdésekről és jelenségekről, az őket érő hatásokról.

Jutalomfalat RECITAL, Solo exhibition
Individual paintings of the artist are 'uniformed' by silkscreen printing at Printa's workshop.
2011 február 17 - április 5.
Budapest, Printa Gallery

What can a painter do when her school-age child drags her back to the sheer hell of chalk dust, gym clothes and canteen smell? Being a product of the school system - herself in education for an uninterrupted 26 years - this doesn't mean anything: you can never get used to going to school. In fact it is impossible to come to terms with the first two years when we were all being squeezed into some gigantic jellied mass. "Until now I was my mom's baby, now I am my teacher's pupil. "THE SCHOOL IS OUR SECOND HOME."The artist fears. The artist paints. To remember what happened then. To recall what happened to us and to prepare for what will happen to her child. Titled "Recital", Kata Soos's independent show at the Printa is for kids, parents, teachers - especially for gym class teachers.

Csepel Művek CSEPEL INDUSTRY
Group exhibition
2011 május 7 - május 19.
Budapest, Képíró utca 6., Labor

THE CSEPEL PROJECT

„Csepel Project - Tracing the layers of historical and traumatic events”
School, order, discipline

This project took place in October 2010 at the Csepel industrial region of Budapest, which flourished until the late 1980s, and has experienced a period of decline and renewal since then.
Although I saw the venue and possessed plenty of information to process the thoughts and activities related to the iron factory, I decided to base my work on photos instead of personal experience. Besides assisting in recalling information, the documentation shots at the iron factory create the illusion of self evidence, behind which personal experience can only be traced indirectly.
I chose objects from the photos, where I felt a sense of familiarity, from my everyday surroundings or certain environments of my past. Several ordinary objects can be found on the photos. The two most important ones I enjoy using are the school desk and the locker. However, school desks found in the basement rooms in Csepel are placed and may even function differently from how I gather them from my memories: schools have substituted these desks with more modern ones, with a completely different design - the type we met during our visit to theiron factory has virtually disappeared.
I intended to evoke this object in a new context: I created unusual sets and place it in atypical spaces on the canvas to present a unique reality – as much as the subject of a painting reflects reality. I also created a three dimensional school desk installation. We find them where groups of humans work together or are required to co-operate closely, where rules and order govern behavior, where the individual is constrained to a uniform desk, locker etc. The installation encourages the viewer to wash the inscriptions, drawings and traces off from the desks. The technique of washing the table, broken down to the proper series of movements is seen above the table. In schools working with children with special educational needs, this is a specific supportive method to help children remember how to carry out the given activity.

New York Művészpáholy FÉNYPORSZEMEK ÉJSZAKÁJA
Irodalom, örömzene és képzőművészet a New York Művész Páholyban
1073 Budapest, Erzsébet krt. 9-11.
2014. június 16. 19:00
Irodalom:   GRECSÓ KRISZTIÁN
Örömzene:  JÓNÁS VERA
Képzőművészet:  SOÓS KATA

Fényporszemek éjszakája – Irodalom, örömzene és képzőművészet - a New York Művész Páholyban
A New York Művész Páholy szezonzáró estjére június 16-án kerül sor: a Fényporszemek éjszakája című programon három fiatal, népszerű alkotó mutatkozik be: egy kiváló énekesnő, egy tehetséges festőművész és vadonatúj kötetével hazánk egyik legnépszerűbb írója.
A nyári szünetet megelőzően a zene, a képzőművészet és az irodalom összefüggéseit mutatjuk be Jónás Vera dalszerző-énekes, Soós Kata festőművész és Grecsó Krisztián író társaságában a Világ Legszebb Kávéházában.
A New York Művész Páholy látogatói megszokhatták, hogy estjeinken egyaránt fontosnak tartjuk, hogy emlékezzünk kultúránk kiemelkedő alkotóira és minél több kortárs, fiatal alkotót, tehetséges művészt is bemutassunk. Az utóbbi rendezőelv szerint a szezon utolsó estjén három különleges, fiatal vendégünk lesz. Az est során kiderül majd, hogyan inspirálja egymást a festőművész és az énekesnő, mit és hogyan olvas a dalszerző, és élőben hallhatjuk Jónás Verát zenélni, és egy közös dal erejéig Grecsó Krisztián is gitározik nekünk.
A helyszínen Jónás Vera Experiment című CD-je, illetve Grecsó Krisztián új kötete, a Megyek utánad 15% kedvezménnyel lesz megvásárolható.
A New York Művész Páholy június 16-i estjére a belépőjegy 1800 Ft-os áron a helyszínen váltható, ami egy kávé, pohár bor vagy pezsgő árát is tartalmazza.
A programon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, jelentkezni a newyorkprogram@cafeandevent.eu címen lehet.
A New York Művész Páholy szervezői a Világ Legszebb Kávéháza mellett a Libri Média, az események háziasszonya pedig Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser.

Colours fesztivál COLOURS fesztivál 2.0
Bevándorlókról és beilleszkedésről szóló programsorozat
2014. január 18-tól február 16-ig.
Kino Café, 1137 Budapest, Szent István krt. 16.

A filmek egytől egyig különféle kultúrák találkozásáról szólnak, migrációs élethelyzeteket mutatnak be és fontos társadalmi problémákat tematizálnak. A fesztiválon vetítik az Anna Keleti pályaudvar, Picasso gyermeke, Samira és a Peyman dalai című filmeket.

© 2016 Kata Soós